تکنولوژی IOT یا اینترنت اشیا و کاربرد آن در لوازم خانگی
اینترنت اشیا (Internet of Things) یا همان تکنولوژی IOT یکی از این مفاهیم بنیادین بود که با خود تغییرات بسیاری را در زندگی روزمره افراد ایجاد کرد. امروزه دنیایی که در آن زندگی می کنیم به سرعت در حال تغییر و تحول است. سرعت پیشرفت تکنولوژی و فناوری در هر لحظه ای که مشغول انجام امور روزانه ی خود هستیم، بیشتر می شود. در حقیقت این جهش فزایندهای که در پیشرفت علم شاهدش هستیم، از ابتدای قرن 21 میلادی و با روی کارآمدن اینترنت شروع شد. مفاهیمی که به مرور زمان در جهان پدید آمدند، تغییراتی اساسی در ساختار زندگی امروزه تمام مردم جهان ایجاد کردند.
به مرور با افزایش سرعت و بهبود کیفیت اینترنت، رشد تکنولوژی و فناوریهای مرتبط به آن هم به سرعت بیش تر کرد. این رشد به قدری سریع تر شد که امروزه در سال 2024 میلادی، مرزهای میان جهان فیزیکی و دنیای دیجیتال در حال محو شدن هستند.
در ادامه به بررسی بیشتر اینترنت اشیا و کاربرد های آن میپردازیم. برای بررسی مطالب بیشتر میتوانید به بلاگ انتخاب سنتر مراجعه کنید.
ظهور پدیده ی شگفتی ساز اینترنت اشیا IOT
اینترنت اشیا یا IOT یکی از جدیدترین و هیجانانگیزترین تحولات در دنیای فناوری است که پتانسیل متحول کردن تمام جنبههای زندگی انسان ها را دارد. تکنولوژی IOT، شبکهای از اشیا فیزیکی است که به حسگرها، نرمافزار و اتصال به اینترنت مجهز شدهاند.
این اشیا میتوانند دادهها را جمعآوری و ارسال کنند، با یکدیگر و با کاربران تعامل داشته باشند و به طور خودکار یا با دستورات از راه دور کنترل شوند. به عبارت دیگر، تکنولوژی IOT به اشیا روزمره مانند خودرو، لوازم دیجیتالی، تجهیزات نوری، سیستم های گرمایشی و سرمایشی منازل و حتی لوازم خانگی قدرت هوشمندی میدهد و این امکان را برای کاربران خود ایجاد می کند تا بتوانند با استفاده از موبایل خود، از این لوازم به سادگی استفاده کنند.
شاید فکر کنید که تکنولوژی IOT یا اینترنت اشیا بسیار جدید و یک نوآوری است؛ اما در حقیقت نظریه اینترنت اشیا یا تکنولوژی IOT، سابقه ای طولانی دارد. برای اولین بار در دهه 1970 میلادی، اصطلاح “اینترنت اشیا” توسط کوین اشتون مطرح شد. او به خاطر ابداع اصطلاح اینترنت اشیا برای توصیف سیستمی که در آن اینترنت از طریق حسگر و سنسور به به دنیای فیزیکی متصل می شود، به شهرت رسید. با این حال، ظهور تکنولوژی IOT یا اینترنت اشیا به عنوان یک فناوری رایج تا اواخر دهه 2000 و اوایل دهه 2010 طول کشید. این امر به دلیل پیشرفتهایی در فناوریهای حسگر، شبکه و پردازش بود که امکان اتصال ارزان و کارآمد اشیا به اینترنت را فراهم کرد.
یک دستگاهی که به تکنولوژی IOT مجهز است به طور کلی به تجهیزاتی نظیر سنسور و حسگرهای مختلف، پردازشگر و کنترل کننده ی مرکزی، قابلیت اتصال به شبکه و نرم افزاری مخصوص مجهز می باشد. در ادامه به توضیح عملکرد هرکدام از این اجزا به زبانی ساده خواهیم پرداخت.
اجزای اصلی تشکیل دهنده ی یک سیستم مجهز به تکنولوژی IOT
- حسگر و سنسورها: حسگرها وظیفه ی جمع آوری دادههایی را در مورد محیط اطراف دستگاه دارند. این دادهها میتوانند شامل دما، فشار، رطوبت، حرکت، نور و موارد دیگری باشد که دستگاه برای عملکرد مد نظر، به آن داده ها احتیاج دارد.
- پردازشگر مرکزی: پردازشگر و کنترل کننده ی مرکزی، قلب تپنده ی دستگاه مجهز به تکنولوژی IoT است. این قسمت وظایف پردازش دادههای جمع آوری شده توسط حسگر، تصمیمگیری در مورد نحوه واکنش دستگاه و ارسال دستورات به سایر قسمت های دستگاه را بر عهده دارد.
- نوع اتصال: دستگاه هایی که به تکنولوژی IOT مجهز هستند، از طریق اتصال Wi-Fi، بلوتوث، هات اسپات یا سایر روشهای ارتباطی به اینترنت متصل میشوند.
- نرمافزار: هر دستگاهی که به تکنولوژی IOT مجهز است، نرمافزار مخصوص به خود را دارد. این نرم افزار به کاربر خود این امکان را میدهد تا فرد بتواند از طریق موبایل، کامپیوتر و سایر دستگاهها تعامل داشته باشد و بتواند تغییرات دلخواه خود را اعمال کند. دریافت انواع پیغام ها و هشدارهایی که از دستگاه صادر می شود، از طریق اپلیکیشن قابل رصد و بررسی است.
نحوه عملکرد یک دستگاه مجهز به اینترنت اشیا
اکنون با ارائه ی یک مثال از یک دستگاهی که به تکنولوژی IOT مجهز می باشد، عملکرد تکنولوژی IOT را به طور دقیق به زیر ذره بین برده و آن را بررسی می کنیم. برای شروع، یک سیستم روشنایی مجهز به تکنولوژی IOT را در محیط خانه در نظر بگیرید. هنگامی که سیستم روشنایی روشن میشود، حسگرها شروع به جمعآوری داده میکنند. برای چنین سیستمی، دادههای مورد نظر، نور محیط و میزان روشنایی موجود، شدت نوری که از محیط بیرون منزل به داخل وارد میشود، و حتی دستوراتی که کاربر از طریق نرم افزار مورد نظر به دستگاه می دهد، به پردازشگر مرکزی دستگاه ارسال میشود که به طور دقیق، پردازش شوند.
پردازشگر مرکزی با توجه به نوع داده و یا درخواست کاربر، اطلاعات را به طور کامل و در کسری از ثانیه پردازش کرده و تصمیم میگیرد که چگونه به آنها پاسخ دهد. پردازشگر مرکزی، ممکن است به سادگی دادهها را به یک سرور انتقال دهد یا ممکن است از آنها برای کنترل سایر اجزای دستگاه مانند روشن کردن چراغ یا تغییر شدت روشنایی و… استفاده کند.
در تمامی این مراحل، دستگاه از طریق اتصالی که به اینترنت دارد، توانایی انتقال داده به سرور، امکان دریافت درخواستهای کاربر و پاسخگویی به آن ها را دارد.
این تنها یک مثال ساده از عملکرد سیستم روشنایی هوشمندی بود که به وفور در منازل امروزی یافت می شود؛ اما امروزه تقریبا در تمام امور روزمره ی خود می توانیم حضور تکنولوژی IOT و نقش پر رنگ آن را در بهبود کیفیت زندگی خود احساس کنیم. حالا بیایید به کاربرد تکنولوژی IOT در خانه و لوازم خانه بپردازیم. مطمئنا از کاربردهای فوق العادهای که اینترنت اشیا در تسهیل امور منزل دارد شگفتزده خواهید شد.
کاربردهای اینترنت اشیا در لوازم خانگی
لوازم خانگی در ایجاد آرامش و آسایش زندگی ما نقش پررنگی دارند. از یخچال فریزر هوشمندی که تمام مواد غذایی را به بهترین شکل نگهداری می کند و در حفظ طعم و عطر آن ها نقش مهمی دارد گرفته تا ماشین لباسشویی که تمام لباس ها را به بهترین شکل ممکن شستشو داده و پاکیزگی را به لباس ها هدیه می دهد، یا تلویزیون های هوشمند که تفریح زیادی را به ارمغان میآورد، همه و همه با بالاترین ظرفیت خود آرامش را به منزل شما هدیه می دهند.
چکیده
بدون شک کنترل هوشمند و ساده لوازم خانگی می تواند زندگی را برای ما بسیار ساده تر کرده و آسودگی و آرامش خاطر بیشتری را برای ما به ارمغان بیاورد. تکنولوژی IOT، می تواند تمامی دغدغه ها و نگرانی ما در منزل را از بین ببرد و با هوشمند سازی امور روزانه که گاها بسیار وقت گیر و دردسرساز می شوند را به کاری ساده و بدون دردسر تبدیل نماید. پس مزایا و قابلیت های این تکنولوژی می تواند کارساز و موثر باشد و مدیریت امور منزل را بسیار ساده تر نماید.